Meet-up Duurzaamheid cross-over High Tech & AgriFood | 14 okt 2019

De derde bijeenkomst van AgriFoodInnovation (AFI) was op 14 oktober tijdens Dutch Food Week op locatie bij Het Suikerlab in Bergen op Zoom. Het was uniek dat wij als organisatie deze spiksplinternieuwe locatie mochten gebruiken, met dank aan de gemeente Bergen op Zoom.

Verslag meet-up 14 oktober

Fijn dat velen van ons aanwezig konden zijn en we ook nieuwe leden van ons netwerk mochten begroeten. Dit keer was het thema Duurzaamheid op de cross-over tussen High Tech & AgriFood en werd er een inhoudelijke update gegeven over de drie moonshots. Hieronder leest u het verslag, met tevens de presentaties van deze meet-up.

Delta Agrifood Business

De aftrap van deze wederom goed bezette bijeenkomst werd gedaan door Peter Berben, strategisch adviseur Gemeente Bergen op Zoom. Hij heette iedereen welkom in het voormalige Suikerlab, dat nu is getransformeerd tot een dynamische omgeving voor plant-based en duurzame organisaties die samenwerken in de Delta Agrifood Business. Hier werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen. Deze erfgoedlocatie in Bergen op Zoom beschikt naast kantoren ook over professionele laboratoria, klimaatkassen, werkplaatsen en een loods. Meer dan 20 organisaties hebben zich verbonden aan deze nieuwe organisatie om samen de innovatie in de regio een boost te geven.

Klik hier voor de presentatie

Ontwikkelingen AgriFoodInnovation

Na zijn welkom sprak Elies Lemkes-Straver, directeur AgriFoodInnovation, uitgebreid over de ontwikkelingen rondom de eerste moonshots van AgriFoodInnovation en het proces voor de organisatie en de projecten. “De consortia rondom de drie business cases hebben zich gevormd en de plannen hiervoor zijn gereed. Deze business cases geven zicht op het maken van echte systeemsprongen.” 

Klik hier voor de presentatie

Creating shared value through sustainable partnerships

Vervolgens was er aandacht voor twee bedrijfspresentaties uit het werkveld van AgriFoodInnovation waarin duurzaamheid de strategie bepaalt op de cross-over van agrifood en data. De eerste presentatie werd gegeven door Jolanda Soons-Dings, Sustainability Leader bij Lamb Weston / Meijer en finalist in MVO-manager van het jaar-verkiezing. Zij nam ons mee in de strategie van Lamb Weston / Meijer voor 2030 en deelde de uitdagingen en successen. Uiteindelijk wil Lamb Weston / Meijer het meest duurzame bedrijf in de sector worden. Dit doen zij door zich te richten op de ‘sustainable seven’: Water,Energy & Emissions, Potato & (no) Waste, Sustainable Agriculture, Employees, Food Safety & Qualityen Nutrition & Health. Zo creëren zij shared value voor zowel het bedrijf als de stakeholders, door samen te werken binnen en buiten de keten en een gedeeld ecosysteem te maken.

Klik hier voor de presentatie

Kan iedereen op de wereld zelf duurzaam voedsel telen?

De tweede bedrijfspresentatie werd gegeven door Arend Koekkoek, die met Pixelfaming ook partners is in de business case Digitale Gewasketen binnen AgriFoodInnovation. Hij ging in op zelf duurzaam voedsel telen en presenteerde inspiratievolle voorbeelden en toekomstige uitvindingen waardoor onze generatie en de generaties na ons direct eigen gewassen kunnen telen door integratie van data, robotica en gewassen direct afgestemd op de wensen van de consument.

Klik hier voor de presentatie

Innovation Makers AgriFood Challenge

Vervolgens gaf Paula Rijkens, projectleider Provincie Noord-Brabant, een update over Innovation Makers AgriFood Challenge 2019. In deze challenge voor studenten en startups gaan zij samen met ervaren professionals van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties aan de slag om uitdagingen uit de praktijk aan waarvoor nog geen oplossing is op te lossen rondom de thema’s Future Food, Hightech Farming en Food Value. De jonge talenten zijn nu met de in totaal 15 challenges aan de slag, waaronder AFC: Agroproeftuin de Peel, Dierlijke keten: Marel VR/AR toepassing en Buitengewone Varkens Mobihoc, die door Paula werden toegelicht.

Klik hier voor de presentatie

Moderator Tamme van der Wal, projectleider Digitale Gewasketen binnen AgriFoodInnovation, leidde vervolgens een inhoudelijke discussie over de uitdagingen van duurzaamheid in agrifood en high tech met Jolanda Soons-Dings, Arend Koekkoek en de experts uit het publiek. Onderwerpen waren het delen van data (bijvoorbeeld van het Waterschap met de data-experts), drempels voor echte duurzaamheid, hoe samen te werken in de keten en met concurrenten en hoe innovatie op het gebied van data en duurzaamheid door boeren wordt ervaren.

Na deze inhoudelijk interessante discussie was er tijd voor uitwisselen en kennismaken tijdens de eveneens goed bezochte netwerkborrel van deze bijeenkomst.

PROGRAMMA

15:30 | Ontvangst
16:00 | Welkom & Introductie Het Suikerlab
16:10 | Update activiteiten AgriFoodInnovation
16:20 | Bedrijfspresentatie: Creating shared value through sustainable partnerships door Jolanda Soons-Dings | Sustainability Leader bij Lamb Weston / Meijer
16:40 | Bedrijfspresentatie: Kan iedereen op de wereld zelf duurzaam voedsel telen? door Arend Koekkoek | PixelFarming
17:00 | Update Innovation Makers Agrifood Provincie Noord-Brabant
17:05 | Panel over een aantal dilemma’s bij duurzaamheid in AgriFood en High Tech
17:30 | Drinks & appetizers

Datum: maandag 14 oktober, 16:00 – 18:00 uur
Locatie: Het Suikerlab | Bergen op Zoom

Aanmelden nieuwsbrief

Deel uitmaken van onze community, onze bijeenkomsten bezoeken of op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.