Precisie Academie
“Qua techniek is inmiddels alles mogelijk”, vertelt eigenaar Jacob van den Borne tijdens de VIP-rondleiding aan onder anderen gedeputeerde Elies Lemkes. “De vraag is hoe we de kennis kunnen overbrengen aan andere agrariërs. Dat is nog de missing link.” Want hoewel de belangstelling voor precisielandbouw toeneemt, zijn er in Brabant tot op heden zo’n tachtig boeren concreet mee bezig. Er is dus nog een lange weg te gaan, zeker als het om de kennis gaat, beaamt Van den Borne. “Voor de adoptie van precisielandbouw door boeren is scholing nodig. Daarom starten we dit najaar vanuit onze Boerderij van de Toekomst met de Precision Academy, samen met leveranciers en deskundigen. Hiermee willen we onze kennis, kunde en ervaring beschikbaar stellen. Zeker ook voor de nieuwe generatie boeren; zij moeten tenslotte het stokje van ons gaan overnemen.”
Praktijkcentrum
Met zijn bedrijf is Van den Borne een van de 26 deelnemers in het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Hierin helpen Wageningse experts agrariërs om concreet aan de slag te gaan met toepassingen van precisielandbouw. Doel is de opbrengsten te verhogen, de kosten te verlagen, de milieubelasting te verminderen en de voedselkwaliteit te verbeteren.
Vanuit de Brabantse netwerkorganisatie AgriFoodInnovation is de Reuselse aardappelboer de leidende partner in de businesscase Slimmer Telen. Dit project moet ervoor zorgen dat akkerbouwers digitale technologieën beter benutten en helpt hen zo om over te stappen op precisielandbouw. Ze krijgen nieuwe inzichten over water, licht en nutriënten en maken kennis met een nieuwe aanpak voor ziektedetectie en het verhelpen van ziekten. De input voor slimmer telen komt van bodemsensor tot satelliet, van automatische trekkerdata tot handmatige notities. Dit laatste omdat eigen observaties nog steeds hoeksteen zijn om je perceel en gewasontwikkeling te begrijpen. Het vaststellen van de juiste sensoren en het vertalen in direct toepasbare kennis is nog redelijk onontgonnen terrein. Ook op het gebied van big data-analyses en kunstmatige intelligentie kunnen akkerbouwers grote stappen zetten. Hoe dat in z’n werk gaat, is te zien in het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw, zoals de Brabantse proeftuin heet. Vanuit de hele wereld komen studieclubs en belangenorganisaties naar Reusel om de precisielandbouw onder de loep te nemen.