Precisielandbouwdagen 2021

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus 2021 vonden de Precisielandbouw Dagen 2021 plaats in Reusel. Georganiseerd door Van Den Borne Aardappelen, Praktijkcentrum voor Precisielandbouw en partners. AgriFoodInnovation sprak ondernemers die tijdens deze dagen hun visie en praktijk deelden met de bezoekers.

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus 2021 vonden de Precisielandbouw Dagen 2021 plaats in Reusel. Georganiseerd door Van Den Borne Aardappelen, Praktijkcentrum voor Precisielandbouw en partners. Hoe boeren werken aan een efficiëntere productie en een duurzamere teelt was op 27 en 28 augustus te zien tijdens de tweede editie van deze Precisielandbouwdagen. AgriFoodInnovation sprak ondernemers over hun visie en praktijk.

Door Brigitte de Swart


Martijn Lukaart van Odd.Bot: ‘Geen gedoe met chemische middelen’
Het bedrijf Odd.Bot, met het hoofdkwartier in Almere, toonde op de Precisielandbouwdagen een onkruid wiedende robot. De Weed Whacker kan onkruid van gewassen onderscheiden en dit mechanisch verwijderen. “Geen gedoe met chemische middelen dus”, zegt directeur Martijn Lukaart. “Zelfs in gewassen met een hoge dichtheid kan de Weed Whacker het onkruid er tussenuit vissen. Door het in een vroeg stadium te verwijderen, krijgen gewassen ruimte om te groeien, wat de opbrengst verhoogt. De robot gebruikt geen chemicaliën en beschadigt de gewassen niet. Een duurzaam alternatief tegen onkruid dus, met minder handwerk.”

 


Ivor Bosloper van Dacom: ‘Beter inzicht in de groei van gewassen’
Dacom, met vestigingen in Emmen en Groningen, stelt telers en agribusiness in staat om de kwaliteit van het gewas te optimaliseren. Dat gebeurt met sensorapparatuur, data gedreven software en adviesdiensten. “Met Farmlook combineren we moderne internettechnologie met het slim verzamelen van gewas-, perceel- en klimaatdata”, vertelt CTO Ivor Bosloper. “Door het analyseren van de data krijgen bedrijven beter inzicht in de groei van gewassen. Ook ondersteunt het online platform het optimaliseren van bedrijfsprocessen en krijgen ondernemers eenvoudig grip op de bedrijfskosten.”

 


Martijn van Alphen van BBLeap: ‘Niet langer je gewas pesten’
Sturen en spuiten op plantniveau. Dat is kortgezegd wat de Leapbox van BBLeap uit Rijen doet. Een hightech toevoeging aan een veldspuit, die zorgt voor gezonde planten en een forse besparing aan gewasbeschermingsmiddelen. “Het systeem met spuitdoppen kan op bestaande veldspuiten worden gemonteerd”, legt leap creator Martijn van Alphen uit. “Na de opkomst van kunstmest en plantveredeling zien we sturen op plantniveau als de derde grote stap voor de landbouw. Niet langer je gewas pesten, maar inspelen op de behoefte van de individuele plant. Hiermee willen we de Apple onder de spuitmachines worden.”


Bekijk hier de aftermovie van de Precisielandbouwdagen.

Laatste updates

Aanmelden nieuwsbrief

Deel uitmaken van onze community, onze bijeenkomsten bezoeken of op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.