Safari Tour AFI
Vier jaar van grensverleggende innovaties. Dat is het gedroomde resultaat van het AgriFoodInnovation-programma Regio Deal Noordoost-Brabant. Met een heuse Safari Tour langs onze drie businesscases sluiten we het programma op…
Op 25 januari vond het slotevent plaats van de Challenge Innovation Makers Agrifood bij BrabantNEXT, de innovatiewerkplaats van de provincie Noord-Brabant. In deze challenge bedachten studenten concepten die kunnen bijdragen aan een duurzamer landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant.
Tien studentengroepen van verschillende onderwijsinstellingen en opleidingsniveaus deden mee en voorzagen de jury van een breed scala aan ideeën en interessante inzichten. Drie projecten vielen in de prijzen: “Ontwikkeling van een innovatieve prijssystematiek in de keten van voedselbosproducten”, “Mirror-Food” en “Minder zout in de horeca”.
Wat eten wij in de toekomst en hoe wordt dat geproduceerd? Hoe kunnen technische en sociale innovaties bijdragen aan het gewenste landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant? Met deze brede, open vragen daagde de provincie Noord-Brabant studenten uit om hun ideeën en concepten in de Challenge te delen. Ook werden zij gevraagd specifiek te kijken naar de rol die data, technologie en/of trends daarbij kunnen spelen. De tien inzendingen varieerden enorm: van zoutarm diner tot stikstofrekenmodel, interactieve schapkaartjes tot landbouwrobots en spiegelbus tot flitsbezorging van lokale producten.
Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart, reikte de prijzen uit en sprak van een geslaagde Challenge. “Jongeren hebben de toekomst, daarom is het belangrijk dat juist zij de kans krijgen om die toekomst met hun ideeën te verduurzamen. De kracht van vandaag vond ik dat hun ideeën uit verschillende hoeken kwamen, van verschillende onderwijstypen en -niveaus en bovendien door de samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven ook voorzien in een vraag en concreet en uitvoerbaar zijn.”
De jury bestond uit Roel Schutten (directeur AgriFood Capital), Harry te Riele (transitie-expert, Transitiefocus) en Anne Reijnders (young professional bij de provincie Noord-Brabant). Zij beoordeelden de inzendingen op tastbaarheid, toegepaste kennis, innovatie, duurzaamheid en haalbaarheid. Harry te Riele was erg onder de indruk. “De kracht spat van alle inzendingen af! Het werkt geruststellend en geeft vertrouwen in de toekomst om de aanpak van de studenten van nu te zien.”
Roel Schutten was ook zeer te spreken over de inzendingen: “Deze Challenge bevestigt dat het belangrijk is dat er een omgeving is voor de studenten om hun denkbeelden en idealen om te zetten in concrete actie. Jonge mensen moeten de ruimte krijgen, gefaciliteerd worden en gesteund worden om hun ideeën tot waarde te brengen. De provincie draagt daaraan bij door ruimte te geven aan deze initiatieven.”
Kijk voor meer informatie op landbouwenvoedselbrabant.nl waar dit bericht gepubliceerd werd.
Vier jaar van grensverleggende innovaties. Dat is het gedroomde resultaat van het AgriFoodInnovation-programma Regio Deal Noordoost-Brabant. Met een heuse Safari Tour langs onze drie businesscases sluiten we het programma op…
Op 4 december 2024 vindt het Regio Deal event ‘De Kracht van Samen in de regio’ plaats. Het is een feestelijk moment waarop Team Regio Deal Noordoost Brabant graag terugblikt…
Agristo, Aviko, Duynie, Lamb Weston en Peka Kroef slaan de handen ineen voor een baanbrekende samenwerking gericht op duurzaamheid en milieubewustzijn. Samen zetten deze partijen zich in om de haalbaarheid…