Op 7 december 2022 om 20.00 uur organiseren NPPL en Boerderij van de Toekomst een gloednieuw webinar over het verwerken en interpreteren van data. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
Het verwerken en interpreteren van data is nog steeds een groot struikelblok waardoor de ontwikkeling van precisie landbouw stokt in Nederland. Dit terwijl telers steeds meer data verzamelen met trekker- en werktuigsensoren, satellietbeelden en drones. Hoe komt dit? En wat is er voor nodig om data wel te laten werken voor boeren?
Precisielandbouw is data gedreven en loopt op het gebied van de technische ontwikkelingen ruim voor. In de praktijk wordt al op verschillende manieren gebruik gemaakt van data. Een paar voorbeelden:
- Advies systemen zoals het aangeven o.b.v. data van het moment van spuiten tegen Phytophthora in aardappels.
- Machines slimmer maken en aansturen met geavanceerde software via bijvoorbeeld een Taakkaart waarmee je plaatsspecifiek kunt werken.
- Verschillende data verkregen via de trekker combineren zoals opbrengstgegevens, weerberichten, gewasbescherming, kunstmestgiften etc. in dienst van de bedrijfsvoering.
- In 2023 “moet” de agrarisch ondernemer de milieuprestaties (Bouwplan, kunstmestgift, gewasbescherming) aan kunnen tonen. Hiervoor kan data worden gebruikt. De overheid “”eist” dit maar ook inmiddels de afnemers. De subsidie (Oppervlakte toeslagen) hiervoor is 300 euro. Voldoet men hier niet aan dan mis je 100 euro per ha en dat x 150 ha is zomaar 15.000 euro.
Tijdens het webinar op 7 december wordt hier dieper op ingegaan.