Innovatie van onderop in de agrifoodsector

De agrifoodsector staat voor de grote opgave om de landbouw- en voedselketen duurzaam te vernieuwen. Structurele verandering op zo’n grote schaal lukt alleen als alle schakels in de keten samenwerken. Dat vraagt om denken, doen en leren als netwerk van bedrijven, overheden, onderwijs, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Een ecosysteem ook dat innovatie van onderop omarmt, aangejaagd door ondernemers met waardevolle ideeën en praktijkervaring. Kom op donderdag 9 februari 2023 van 13.00-17.30uur naar het Evoluon in Eindhoven!

 

Door: Team Landbouw en Voedsel provincie Noord-Brabant
Voor: Vertegenwoordigers uit de hele landbouw- en voedselketen
Waarom: Om inspiratie, inzichten en ervaringen te delen tijdens dit innovatiecongres en daarna!

–> Op donderdag 9 februari 2023 heten hosts Simone van Trier en agrarisch ondernemer Bart van den Broek en gedeputeerde Elies Lemkes-Straver u van 13.00 tot 17.30 uur van harte welkom in het Evoluon in Eindhoven.

Tijdens deze middag nemen we u mee in verschillende manieren van innoveren, en combineren we wetenschap en beleid met aansprekende praktijkverhalen van ondernemers. Op het hoofdpodium gaan we daarover in gesprek met innovatie-experts Katrien Termeer, hoogleraar Bestuurskunde Wageningen University & Research en onderzoeker naar innovatieve vormen van governance voor complexe vraagstukken en Ruud van Vessem, voormalig vice-president Philips en voormalig lid management Philips Innovation Services.

Ook zetten we het LIB – Landbouw Innovatie Brabant – in de schijnwerpers. Met Geert Wilms, secretaris van de stuurgroep LIB, spreken we over het belang van innoveren via praktijkgerichte netwerken. Met ruim 700 ondersteunde projecten in meer dan 25 jaar, is het LIB een krachtig voorbeeld van innovatie van onderop.

De deelsessies

1.    Eiwittransitie: op weg naar meer plantaardige voedselproductie
Onder leiding van Jeroen Willemsen van The Protein Community gaan we in gesprek over de vraag hoe we een versnelling teweeg kunnen brengen naar meer plantaardige eiwitconsumptie- en productie.
2.    Circulair & biobased: agrifood als aanjager voor natuurlijke kringlopen
Onder leiding van Douwe-Frits Broens van het Centre of Expertise Biobased Economy gaan we het gesprek aan over een circulaire en biobased landbouw- en voedselketen. Hoe sluiten we landbouw- en voedselkringlopen?
3.    Natuurinclusief: biodiversiteitsherstel als nieuwe dienstverlening
Onder leiding van Marjon Krol van het LIB buigen we ons over de vraag hoe we van biodiversiteitsherstel een volwaardig onderdeel kunnen maken in het dienstenaanbod en verdienmodel van agrarisch ondernemers.
4.    Real time monitoring: actuele data, essentiële voeding voor verduurzaming
Onder leiding van Ruud Tijssens van Agrifim gaan we in gesprek over het belang van real time monitoring voor verduurzaming van de landbouw- en voedselketen.

Meer informatie over het programma en de deelsessies vindt u hier.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met eventmanager Monique de Wit, via mdwit@brabant.nl.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Deel uitmaken van onze community, onze bijeenkomsten bezoeken of op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.