Eiwit voor veevoer van eigen bodem

Agroproeftuin De Peel organiseert 4 themadagen voor en door boeren. Tijdens deze dagen duiken ze samen met jullie in grote, urgente thema’s van dit moment: hoe data & tech kunnen helpen, bodemverbetering, eiwit van eigen bodem en hoe je duurzaam kunt verdienen. Je hoort uit eerste hand de resultaten van andere praktijkproeven, krijgt een kijkje in de keuken bij collega’s, krijgt kansrijke adviezen aangereikt en gaat met elkaar aan de slag om van vraagstukken uit eigen bedrijf praktische, uitvoerbare experimenten te maken. Op 18 maart 2022 start de reeks met 'Eiwit voor veevoer van eigen bodem'.

Agroproeftuin De Peel organiseert 4 themadagen voor en door boeren. Tijdens deze dagen duiken ze samen met jullie in grote, urgente thema’s van dit moment: hoe data & tech kunnen helpen, bodemverbeteringeiwit van eigen bodem en hoe je duurzaam kunt verdienen. Je hoort uit eerste hand de resultaten van andere praktijkproeven, krijgt een kijkje in de keuken bij collega’s, krijgt kansrijke adviezen aangereikt en gaat met elkaar aan de slag om van vraagstukken uit eigen bedrijf praktische, uitvoerbare experimenten te maken. Op 18 maart 2022 start* de reeks met ‘Eiwit voor veevoer van eigen bodem’.

Eiwit van eigen bodem wordt steeds interessanter nu de grondstofprijzen stijgen en de vraag om kringlopen te sluiten toeneemt. Welke teelt past er nu het beste op welke grond, hoe complex is het, wanneer is het rendabel en wat zijn de opbrengsten? Samen met Louis Bolk experts en drie boeren bekijken we de potentie van soja, luzerne, voedererwten en gras. Tot slot bouwen we aan passende experimenten voor het eigen bedrijf op basis van de opgedane kennis.

Programma:
12.30 – Welkom met lunch en toelichting thema
13.00 – Introductie eiwitteelten van eigen bodem voor veevoer en randvoorwaarden voor rendabele inpassing in je bedrijfsvoering, nu en in de toekomst. Louis Bolk Instituut
13.30 – Praktijkvoorbeeld 1: Luzerne – melkveehouder Ard van der Bolt
13.45 – Praktijkvoorbeeld 2: Voedererwten – varkenshouder John Melis
14.00 – Praktijkvoorbeeld 3: Kruidenrijk grasland – boer divers Job Albers
14.15 – Pauze
14.45 – Technische teelthandleiding gras & grasklaver, Van moeilijk naar mogelijk: Doorzaaien productieve kruiden in grasland – Pedro Janssen – onderzoeker duurzame veehouderij & Agrobiodiversiteit, Louis Bolk
15.15 – Eigen proeven ontwikkelen in groepjes
16.00 – Proeven pitchen
16.30 – Borrel met lokale bites

Aanmelden of meer informatie opvragen kan heel eenvoudig per mail.

AgroProeftuin de Peel is een samenwerking van AgriFood Capital, RNOB, de Provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool en Wageningen University & Research en wordt mede gefinancierd door de Regiodeal Noordoost Brabant en het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland.

*twee eerdere bijeenkomsten zijn ivm de geldende coronaregels geannuleerd en worden op een later moment ingehaald. Je leest alles over de themadagen op deze website.

Schrijf u nu in!

Klik op 'aanmelden' voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Deel uitmaken van onze community, onze bijeenkomsten bezoeken of op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.