Aandacht voor fotonische ammoniaksensor van Spectrik in ‘Bits & Chips’

In ‘Bits & Chips’, een online platform dat zich richt op nieuws en trends op het gebied van embedded systemen, elektronica, mechatronica en halfgeleiders, werd eerder deze maand een artikel gepubliceerd over de Eindhovense startup Spectrik. Zij berichten dat Spectrik mogelijk een einde kan maken aan de Nederlandse ‘stikstofoorlog’. Met behulp van de geïntegreerde, op fotonica gebaseerde sensor van Spectrik kunnen boeren en beleidsmakers de stikstofproductie kwantificeren, waardoor gegevens worden verkregen om de uitstoot terug te dringen.

Het belangrijkste onderdeel van de stikstofuitstoot in de landbouw is ammoniak. We weten dat de totale uitstoot te hoog is, maar de individuele bijdrage van elk landbouwbedrijf is niet bekend. Rick Jongen, CEO van Spectrik, denkt dat de ammoniaksensor van zijn bedrijf een doorbraak kan forceren: “Het probleem was een gebrek aan harde gegevens. Beleidsmakers zijn bij het opstellen van maatregelen afhankelijk van modellen, die boeren – die al jaren hard werken om de uitstoot terug te dringen – als willekeurig en onrechtvaardig beschouwen. Zodra er onbetwiste gegevens beschikbaar zijn, denk ik dat alle betrokkenen zich kunnen inzetten om de uitstoot terug te dringen, of dat nu door innovatie, extensivering of het accepteren van een buy-out is.”

Lees het volledige artikel zoals deze verscheen in ‘Bits & Chips’ hier.
AgriFoodInnovation publiceerde in september 2023 een artikel van eigen hand over Spectrik, naar aanleiding van een interview met Ad Crommentuijn, strategisch business developer bij Spectrik.

Laatste updates

Aanmelden nieuwsbrief

Deel uitmaken van onze community, onze bijeenkomsten bezoeken of op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.