Samenwerken aan het voedselsysteem van de toekomst
Het voedselsysteem van de toekomst is slim, waardevol, gesloten en verbonden. Nederland is een belangrijke speler op het gebied van voedselvoorziening in de wereld, en loopt voorop in de innovatie op dit gebied. Innovaties door samenwerking tussen agrifood en high tech, ICT, design en data leveren toegevoegde waarde voor de economie en maatschappij.
Afgelopen week is Eindhoven daarom het startsein gegeven voor AgriFoodInnovation als aanjager van deze innovatie in de gehele keten. Op 13 mei was de overvolle officiële kick-off van de nieuwe AgriFoodInnovation community in de Innovation Space van de TU/e. Betrokkenen uit gehele keten, waaronder bedrijfsleven, kennisinstellingen, onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties en nationale en regionale overheden kwamen tijdens de kick-off samen om de ambities van AgriFoodInnovation te onderstrepen.
De uitgangspunten waren duidelijk: door de samenwerking tussen de agrifoodsector en die van de high tech en data maakt de voedselproductie duurzamer, kan er efficiënter worden omgegaan met grondstoffen, gaan we minder voedsel verspillen en kan de klimaatimpact van onze voedselproductie sterk worden verminderd. De samenwerking van de Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research HAS Hogeschool en ZLTO geeft bovendien een enorme impuls aan het versneld en vooral gericht toepassen van de technologie en verduurzamen van de voedselketen.